Sistem de clasificare oficială CRCA

Sistemul de Clasificare

In C.R.C.A. Wing Chun avem urmatorul sistem de clasificare:

  • Centura Albastra
  • Centura Galbena
  • Centura Rosie
  • Centura Verde
  • Centura Maro
  • Centura Neagra I
  • Centura Neagra II
  • Centura Neagra III

Membrii C.R.C.A vor avea la dispozitie documente si video-uri pentru a se pregatii pentru test. Pentru mai multe detalii ia legatura cu instructorul tau.

 

Centura Albastra

Poate te intrebi de ce noi incepem cu Centura Albastra si nu cu Alba sau gGalbena ca si in alte stiluri martiale. Atunci cand fondatorul CRCA, Seef Randy Williams, a creat sistemul de centuri in anii ’80 au fost filiale CRCA doar in USA. Astazi avem filiale in intreaga lume. Centura Albastra inseamna: stapanesti principiile de baza – acum poti sa vizitezi alte tari, alte filiale CRCA si sa te antrenezi cu ei fara sa incetinesti ritmul clasei.

Astazi inseamna altceva – Tehnica de baza, care este inclusa in acest prim test este fundatia tuturor miscarilor din Wing Chun. Daca chiar stapanesti principiile de baza, tehnica si miscarile Wing Chun iti vor fi foarte folositoare in situatii de auto-aparare sau cand vei invata si ajuta alti incepatori (Brothers and Sisters).

 

Centura Galbena

Acest test este despre prima Forma din Wing Chun – Siu Leem Tao (SLT), care inseamna Mica Idee. Se numeste asa pentru ca contine 108 miscari – 108 mici idei care sunt de fapt semintele din care Wing Chun va creste. Forma “Siu Leem Tau” include idei precum “Hay Goand” – Respiratia “Chi”, Imprumutul puterii, Pozitionarea, Referenta, Puterea Yin/Yang, Sincronizarea, Puterea din soc/smucire, miscare multidirectionala si teoria liniei de centru. Elevul va invata de asemenea terminologia si sutele de aplicatii de lupta.

Testul este divizat in 3 parti, fiecare avand 36 de intrebari.

 

Centura Rosie 

Acest test este despre a doua forma, Chum Kiu (CK) care inseamna Cautarea Podului. Se numeste asa pentru ca elevul cauta contactul cu adversarul, “podul” pentru a avea avantaj in fata adversarului. Cand noi in CRCA Wing Chun vorbim de “Pod” ne referim la antebratul adversarului. Forma Chum Kiu include idei ca si Mobilitatea pozitiei, Unitatea corpului, Puterea de focalizare, Cautarea podului si Teoria liniei de centru orizontale. Elevul va invata de asemenea terminologia si sutele de aplicatii de lupta.

Testul este divizat in 3 parti, fiecare avand 36 de intrebari.

 

Centura Verde

Acest test este despre primele 60 de miscari la Manechin – Mook Yan Joang (MYJ) Fot Yut Ling Bot. Mook inseamna Lemn, Yan inseamna Om sau Persoana, Joang inseamna Stalp, Fot inseamna Tehnica, Ling inseamna 100 (o suta) iar Bot inseamna 8 (opt). Deci traducerea completa este “108 tehnici ale Manechinului de lemn”. Primele 60 de miscari in Forma MYJ include o multitudine de tehnici din SLT si CK. Aici este prima data cand elevul aplica tehnica intr-o Forma – in SLT si CK miscarile nu au contact. In Forma MYJ fiecare miscare are contact. Elevul va observa ca tehnica aplicata, ca si Pock Sau (Mana cere plesneste), Kau Sau (Mana care agata cu degetele), Huen Sau (Mana care merge circular) si multe altele, sunt diferite de aceleasi tehnici ale SLT si CK datorita faptului ca in primele doua forme nu este niciun contact cu antebratul adversarului (Bridge contact).

Elevului i se vor pune intrebari precum: De ce sunt gaurile de la bratele manechinului patrate? si va lucra la Teet Kiu Sau – Mana “podului” de fier. Cu timpul, bratele elevului vor deveni din ce in ce mai tari.

Testul este divizat in 3 parti, fiecare avand 36 de intrebari.

 

Centura Maro

Acest test este despre a treia forma cu mainile goale Biu Jee (BJ) – Degetele care impusca/imping. Elevul va invata cum sa prinda pielea adversarului, tehnici de asfixiere, lupta la sol, aparare in caz de urgenta, lovitura cu degetele care imping (Biu Jee Sau) si aditional atacuri precum Foong Ngon Kuen – Pumnul ochiului de Phoenix si Gyeung Jee Kuen – Pumnul ghimbir. El va invata sute de aplicatii cu aceste tehnici precum si terminologia in limba Chineza.

Testul este divizat in 3 parti, fiecare avand 36 de intrebari.

 

Centura Neagra I

Acest test este despre ultimele 48 de miscari ale Manechinului de lemn care include multe tehnici din BJ. Elevul va invata si cum sa construiasca un manechin de lemn. Deasemenea, va invata cum sa aplice diferite exercitii la manechin precum Chee Sau – Maini lipicioase, Gahng Gyeuk – exercitiu de calire a picioarelor, Lop Sau – capcana si exercitiu de sincronizare si multe altele. Testul va avea 108 intrebari. Elevul va invata terminologia in limba Chineza precum si exercitiul “Palma de Fier”.

 

Centura Neagra II

Acest test este despre Look Deem Boon Gwun (LDBG) – Forma cu batul de 2m. Elevul va invata sa execute forma LDBG – 72 de miscari in ambele directii (incepand cu partea lunga a batului in mana dreapta iar dupa finalizare se schimba mainile si se executa din nou, de data asta partea lunga a batului in mana stanga). El va invata de asemenea si descendenta formei cu batul.

Elevul va invata sa lupte cu ajutorul batului dar si cum poti folosi ideile si tehnicile de la forma cu batul in lupta cu mainile libere. Unul dintre avantajele antrenamentului cu batul este greutatea aditionala pe care elevul trebuie sa o manevreze. Aceasta ii ofera elevului mai multa putere si viteza in tehnicile cu mana goala.

 

Centura Neagra III

 Acest test este despre Bot Jom Dot (BJD) – Forma celor 8 cutite fluture care spinteca. Elevul va invata cele 108 miscari, terminologia in limba Chineza si aplicatii carecteristice, de unde vine aceasta denumire, descendenta precum si modul in care se folosesc in lupta cele 8 puncte ale cutitului.

La fel ca si cu batul, avantajul antrenamentului cu cutite este greutatea aditionala pe care elevul trebuie sa o manevreze. Aceasta ii ofera elevului mai multa putere si viteza in tehnicile cu mana goala.

Elevul va invata sa scrie carecterele Chinezesti, cum ar fi numele tuturor formelor. Există, de asemenea si o parte fizică la testul Centurii Negre III. Exercitii precum Forma celor 108 si/sau 1024 lovituri de picior vor avea grija ca elevul sa fie intr-o buna forma.

Nota: Dupa ce “termini” intregul sistem, poti sa primesti Centura Neagra IV sau mai mare daca antrenezi pe altcineva sa ia Centura Neagra III, etc.

Download Attachments

FișierDescriereDimensiune fișierDescărcări
pdf Belts11 MB 1207